At købe bolig - se processen her

Overvejer du at købe bolig, men er i tvivl om processen? Er du stødt på svære fagtermer, som du ingen anelse har om, hvad betyder? Frygt ej, for vi er her for at hjælpe dig fra den første overvejelse, til du står med nøglerne i hånden!

Det at købe en ejendom er ikke altid lige til, og det kan være svært at vide, hvor man skal starte for at slutte med en bolig på hånden. Derfor har vi lavet en overskuelig guide, som tager dig gennem hele processen, så du kan finde dit nye hjem med nogenlunde selvtillid.

Første skridt - tal med banken

Det er de færreste, som selv kan lægge pengene på bordet ved et boligkøb, derfor er det nødvendigt at tage et lån i banken. Her bliver det vurderet, hvor meget du har råd til at låne i forhold til din indkomst, fremtidsplaner og andre aktiver.

Før du påbegynder din jagt, bør du nemlig vide, hvilket budget du har til rådighed, og det bliver som nævnt mere eller mindre afgjort af, hvor mange penge du kan låne. Det gør din søgning langt mere overskuelig, når du ved hvilket prisleje, du ligger i. Så ender du ikke med at blive skuffet, hvis du er kommet til at sigte lidt højt i forhold til beløbet og er faldet for et hus over dit budget.

Det kan være en fordel at indhente tilbud fra flere banker, da der kan være penge at spare, i forhold til den rente de tilbyder og lignende faktorer. Husk at få et boligkøbsbevis når du er blevet enig med banken om et lån.

Nu skal du på jagt!

Efter du har hentet et tilbud fra banken, som du er tilfreds med, kan du starte din søgen efter din drømmebolig. Her er kunsten selvfølgelig, at finde en ejendom som rammer dine forestillinger om både pris, plads og beliggenhed. Når du har fundet den, skal du tvinge dig selv til at se kritisk på den, så du ikke overser eventuelle fejl eller faldgruber. Det kan koste dig dyrt, hvis du lader forelskelsen tale.Der er en række ting, som du burde tage med i din boligjagt, og de er listet her:

  • Læs tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten grundigt igennem.
  • Tag en byggesagkyndig med ud til ejendommen.
  • Undersøg nærområdet og sammenlign med prisen for denne bolig og andre lignende
  • Tag et kig på lokalplanen via kommunens hjemmeside

Hav også fremtiden med i din vurdering. Vil du bo her om 5 til 10 år? Og kan ejendommen forholdsvist nemt sælges videre, hvis ikke du ønsker den længere?

Du kan med fordel læse mere om, hvad du skal kigge efter og undgå, når du er på udkig efter ny bolig, lige her.

Så er det tid til at byde

Efter du har fundet en bolig, som lever op til dine krav, og som er blevet ‘testet’ af ovenstående kritiske tilgang, kan du byde på den.

Udbudsprisen er ikke altid salgsprisen, og derfor kan du med fordel udforske muligheden for prisafslag. Det afhænger som oftest af markedet og boligens attraktivitet, hvorvidt sælgeren vil gå med til en lavere pris.

Stoler du ikke på egen dømmekraft, kan du få hjælp fra en køberrådgiver, som kan rådgive dig om væsentlige forhold i handlen.

I tilfælde af at der er flere, som er interesserede i at købe boligen, kan sælgeren vælge at afholde en budrunde. Det betyder, at hver potentiel køber skal afgive et bud, hvorefter sælgeren vælger, hvem der løber med nøglerne.

Næste skridt er købsaftalen

Når du og sælgeren er nået til enighed om handelsbetingelserne, bliver der udarbejdet en købsaftale, som skal underskrives af begge parter. Her er det vigtigt, at du sikrer dig, alt er, som det skal være, før du underskriver papirerne.

Selvom størstedelen af aftalen for det meste løber efter en standardaftale, kan det være en god idé at være ekstra opmærksom på det, der står under individuelle vilkår. Her står ting, som gør sig specifikt gældende for netop jeres aftale, og det vil være her, det er skrevet, hvis i eksempelvis har aftalt at noget af møblementet skal følge med i prisen.

Det er desuden en god idé at have bank- og advokatforbehold indskrevet i købsaftalen. Dette betyder at handlen ikke går igennem, før den er blevet godkendt af din advokat og bank.

Skulle du fortryde…

Har du opdaget, at boligen alligevel ikke er den rigtige, har du muligheden for at fortryde købet.

Fordi at boligkøb er en større investering, har man en fortrydelsesret på seks hverdage. Gør du brug af din fortrydelsesret, vil det koste dig 1% af købesummen, som skal videregives til sælgeren.

Bliver handlen dog stoppet på grund af dit bank- eller advokatforbehold, slipper du for den ekstra omkostning.

Handlen skal herefter berigtiges

Efter at begge parter har givet deres underskrift på købsaftalen, skal handlen berigtiges. På godt dansk vil det sige, at den skal gennemføres.

Det gør man ved, at køberen (dig) laver en deponering, hvorefter at din bank skal stille en bankgaranti, og til sidst skal skødet tinglyses.

Deponering

Først skal du stille et kontantbeløb til rådighed for ejendomsmægleren (hvis en sådan indgår i handlen fra sælgers side). Gennemføres handlen ikke, kan du kræve dine penge tilbage.

Bankgaranti

Din bank skal stille en garanti for, at du kan betale de penge du skylder - altså den totale købesum.

Tinglysning

Når man laver en tinglysning, laver man en offentlig registrering af, hvem der ejer ejendommen. I praksis betyder det, at man opretter et skøde, der indeholder de overordnede informationer om bolighandlen. Efterfølgende skal man registrere og bekendtgøre det privatretlige forhold af skødet i tingbogen.

Tingbogen er en bog, som indeholder et blad for enhver fast ejendom. Her kan man finde oplysninger om ovenstående retsforhold for alle ejendomme.

Og så blev boligen din!

I købsaftalen har i aftalt en overtagelsesdag, og først på den dag er ejendommen rigtigt din. Der er dog lige et par praktiske ting, som du og sælger skal have styr på, før i kan skilles.

I kan i fællesskab for eksempel gennemgå og afprøve hårde hvidevarer, hvis disse ifølge aftalen skulle efterlades. Så sikrer i jer begge, at alt er, som det skal være, før i går hver til sit.

Ydermere skal i sammen aflæse vand, el, gas olie og lignende, så ingen af jer kommer til at betale for modsatte parts forbrug. Det kan eksempelvis være din advokat, der videregiver beskeden om ejerskiftet til de forskellige selskaber. Hertil kommer sig en refusionsopgørelse, der har til formål at opdele udgifterne mellem køber og sælger.

Og da kan du endelig overtage nøglerne og starte tilværelsen i din nye bolig! Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er det rigtige tidspunkt at købe ejendom, kan du med fordel læse om boligmarkedet i 2019 ved hjælp af linket.