Hvad skal man især være opmærksom på, når man køber hus?

Går du og overvejer at købe hus? Så skal du være opmærksom på, de fælder man kan rende i. Hvis ikke kan det blive dyrt. Læs mere om hvad du skal holde øje med, og hvad du kan spare ved at gøre det, lige her!

Inden du underskriver købsaftalen, er det en god idé at have helt styr på detaljerne omkring den bolig, du har kig på. Hvis ikke kan der undervejs komme grimme overraskelser i dit livs investering, og det kan blive endnu dyrere.

Hvis du er på udkig efter drømmeboligen er det oplagt at kigge lidt på finansieringen heraf. Her kan du læse om, hvilke dokumenter du skal have styr på, hvis du skal til møde med et kredit- eller pengeinstitut.

Herunder er listet nogle af de mest væsentlige ting at have i mente, når du er på husjagt.

##Begrænset lokalplaner Har du fundet en lækker ejendom, som bare liiige mangler en ekstra etage, eller som du drømmer om senere skal udstyres med solceller på taget? Så skal du være opmærksom på, om der er begrænset lokalplaner.

Lokalplaner eller servitutter for matriklen kan indeholde mange begrænsninger, hvor de eksempelvis kan forhindre at:

  • Du kan bygge til
  • Inddrage loftet til beboelse

Du kan få solceller på tagetYdermere kan du i disse papirer se, om der er planer om kontorbyggeri på din vej senere hen, hvilket kan resultere i øget trafik. En vigtig overvejelse hvis man for eksempel er børnefamilie eller har planer om at blive det.

Kloakering og brønde

Noget som oftest bliver glemt under boligkøb, er det der foregår under jorden, og derfor er skjult for det blotte øje. Det kan dog være mindst lige så vigtigt at have kendskab til, da det kan blive dyrt at rette op på senere hen.

Separatkloakering

Ved du om der er planer om separatkloakering på grunden, som ejendommen er bygget på? Det er i hvert fald værd at undersøge, da den enkelte boligejer i mange af disse tilfælde er ansvarlig for at grave ekstra kloakrør eller faskine ned.

Umiddelbart lyder det måske ikke så slemt, men udgifterne hertil kan komme op og ramme 100.000 kr. Og det er da de færreste, der har plads i budgettet til uventede omkostninger af den kaliber.

Ældre brønde og kloakledninger

Normalt går man ud fra, at brønde og kloakledninger af ældre dato i beton materiale kan holde i ca. 50 år. Efterhånden som tiden skrider frem forøges risikoen for revner eller kollaps, som kan betyde, at brønden eller kloakledningerne skal graves op og udskiftes.

De fleste glemmer disse under huskøb, da det normalt ikke er noget, som bliver tjekket op på. Det kan du dog selv gøre eksempelvis ved at lave en kamera undersøgelse. Afslører denne fejl og mangler, er sælgeren forpligtet til at betale.

Ulovlig beboelse

I nogle huse vil man se, at eksempelvis førstesalen er indrettet til beboelse og tidligere har været brugt til dette formål. Det kan dog være ulovligt, hvis etagen ikke er godkendt til det af kommunen.

Derfor er det en god idé at tjekke op på, om alt er i overensstemmelse med kommunens reglement. Det kan du blandt andet se inde på bygnings- og boligregistret BBR. Her skal du dog tage højde for, at det i nogle tilfælde ikke er de rigtige oplysninger, der står registreret.

Forurenet grund

I Danmark er der mere end 40.000 forurenede grunde. Havner du i besiddelse af en sådan, kan det koste meget dyrt. Faktisk kan du komme af med flere hundredetusinde kroner i forsøget på at rense en forurenet grund.

I visse tilfælde bliver man dækket af den udvidede ejerskifteforsikring, da ejendomsmægleren eller sælgeren har pligt til, at oplyse hvorvidt grunden er forurenet eller ej. Det er dog ikke altid tilfældet, og derfor kan du selv lave et baggrundstjek via Danmarks Miljøportal.

Tag

Når du kigger på ejendom, er det et must at have styr på tagets tilstand. Du vil kunne finde informationer om tagets restlevetid og synlige skader i tilstandsrapporten. Denne er dog teoretisk, og derfor kan tagets tilstand altså både være bedre eller dårligere end forventet.

At udskifte et tag kan hurtigt komme op og koste et par hundredetusinde kroner, og derfor kan det være en god idé at foretage sin egen inspektion for at minimere chancen for ubehagelige overraskelser. Du kan muligvis selv hoppe op på taget og i loftsrummet for at se efter løse tagmaterialer og vandskjolder.

Prisen på fjernvarme

Priserne på fjernvarme kan variere meget. Også inden for samme område. Generelt set er det en billig løsning, men du skulle gerne undgå at blive en af de uheldige.

Det handler om, hvilket selskab du er tilknyttet, hvor der i 2017 kunne være op til 18.500 kr. i forskel i pris, alt efter hvor du var fjernvarmekunde. At prisen kan svinge så meget for at varme en ordinær bolig op kan virke utrolig, men det er en vigtig detalje at have styr på.

Hos Energitilsynet kan du tjekke de lokale priser på fjernvarmeværk, og se om du er forpligtet til at tilknytte dig et specifikt fjernvarmeværk i den kommune, du overvejer at flytte til.

Terræn

Det område, som din potentielle bolig ligger i, kan betyde meget for hvordan ejendommen vil klare sig ved kraftige regnskyl eller oversvømmelse fra åer, søer eller hav i nærområdet.

Lad os være ærlig. Vi bor i Danmark, hvilket betyder at der er god chance for regn, og derfor er det en god idé at tjekke op på, hvordan boligen ligger i forhold til en ovenstående situationer. Det, du skal være opmærksom på, er følgende:

  • Skråner jorden ind mod huset? Så løber regnvandet fra skybrud direkte ind i huset, hvilket kan forårsage store skader.
  • Er der tilligemed flisebelægning? Så kan vandet ikke trænge igennem, og herved er der forøget chance for vand inden døre.
  • Er kloakeringen i området stor nok til at håndtere større mængder regn eller vand?

Du skal derfor have styr på om terrænet falder væk fra huset med minimum 2 cm for hver meter. Du kan tjekke, om der er risiko for oversvømmelse på den grund, du har udset dig på dingeo.dk ved at indtaste adressen.

Fugtproblemer

Fugtproblemer er en af de ting, som kan ligge godt gemt, og som derfor bliver opdaget for sent i nogle tilfælde. Det kan dog være til megen besvær og til en dyr pris, hvis ejendommen er ramt.

I kælderen

Kælderen fungerer som husets fundament. Desværre er det her man ofte ser fugt brede sig, og det kan give fatale følger.

Blandt andet kan man få skader på boligens materialer og konstruktioner samt få skimmelsvamp. Skimmelsvamp er ikke at spøge med, da det kan forårsage allergi og andre mere alvorlige sygdomme.

Fugten stammer fra jorden omkring huset. Man kan gå fugt i forkøbet ved at få lavet et omfangsdræn. Det koster omtrent 2000 kr. pr. løbende meter kældervæg og er helt sikkert investeringen værd. Det kan nemlig blive meget dyrere, hvis man skal reparere ovenstående skader og følger.

De tegn du skal kigge efter, i det hus du overvejer at investere i, er blandt andet puds og maling, der skaller af eller pletter på væggene. Stoler du ikke på egen dømmekraft, kan du ansætte en byggesagkyndig til at komme med en vurdering.

På badeværelset

Flere købere er dog mere opmærksom på muligheden for fugt i badeværelset. Måske fordi denne potentielt kan springe mere i øjnene.

Hvis der i badeværelset er revnede eller generelt dårlige fuger, revner eller løse fliser, er der fare for ekstreme fugtskader og skimmelsvamp. Yderligere skal du holde øje med misfarvning på vægge og lofter i rummene op til badeværelset. Dette kan nemlig være et tegn på, at der siver vand ud fra badeværelset.

Ved du ikke, hvor du skal starte boligjagten? Det gør vi heldigvis. Se alle Selvmæglers lukrative boliger via forsiden her.

Med denne tjekliste i hånden, burde du kunne sikre dig nogenlunde mod et frygteligt fejlkøb. Om ikke andet kommer du uden om de største pludselige udgifter og skavanker.