Dokumentation og rapporter i bolig salget

Selvom du kan spare en god sum penge ved selvsalg, så er det dog langt fra en omkostningsfri affære for dig som sælger. I forbindelse med et boligsalg er der en række dokumenter, der skal foreligge. 
Dette arbejde tager ejendomsmægleren sig normalt selv af, men når det gælder selvsalg, er det sælgeren selv, der står for det – samt udgifterne dertil.

I forbindelse med en bolighandel skal der bruges dokumenter som: 
-	BBR-ejermeddelelse
-	Offentlig ejendomsvurdering
-	Energimærke 
-	Tilstandsrapport (herunder også isoleringsattester og dokumentation på udførte forbedringer, samt bygge- og brugstilladelser)
-	El-rapport
-	Indhentning af tilbud på ejerskifteforsikring
-	Tingbogsattest
-	Kommuneoplysninger
-	Økonomiske dokumenter (skattebillet, pantebreve, årsopgørelse(r), låneoplysninger og seneste terminsopkrævning og opgørelse over forbrugsudgifter)
-	Restgældsoplysninger
-	Jordforureningsattest
-	Matrikelkort
BBR-ejermeddelelsen, den offentlige ejendomsvurdering og energimærket kan du som sælger selv skaffe forholdsvist billigt via www.boligejer.dk, hvor de er tilgængelige via login med NemID.

I forbindelse med salget vil du som sælger for det meste være ansvarlig for skjulte fejl og mangler i op til 10 år efter salget. 
Du kan dog slippe om ved dette ansvar for skjulte fejl og mangler, hvis du lever op til kravene i forhold til huseftersyningsordningen.

Huseftersynsordningen dækker over udarbejdelse af en tilstandsrapport, el-rapport, samt indhentning af en ejerskifteforsikring – herunder tilbud til køber på en deling af forsikringspræmien.

I forbindelse med huseftersynsordningen er det vigtigt at huske på, at tilstandsrapporten ikke må være ældre end højst seks måneder. 

Det kan derfor være en fordel først at få udarbejdet en tilstandsrapport, når der er konkret interesse fra en potentiel løber. 

For el-rapporten er der en levetid på 12 måneder, så du kan risikere, at du skal indhente – og betale for disse rapporter flere gange i et salgsforløb, hvis din bolig ikke bliver solgt indenfor seks måneder.

Der er dog 3 dokumenter som vi anbefaler du får en bygningsagkyndig til at udarbejde for dig.

Det drejer sig om dokumenterne

• Energimærke (Som er lovpligtig at have inden du opretter din ejendom hos nogen form for ejendomsmægler)
• Tilstandsrapport (Som er super god at have, den potentielle køber vil i de fleste tilfælde ikke være interesseret i din ejendom hvis ikke du har den på plads)
• Eleftersyn (Også super nyttig at have, så køberen kan gøre sig tryg i købet)

Vi anbefaler at du får www.botjek.dk til at udarbejde disse dokumenter for dig, så både du og køberen er tilfredse efter købet.

Der er dog også mange andre der kan tilbyde denne service, det er helt op til dig hvem du benytter.
Hvis du vil have et tilbud fra botjek, kan du kontakte dem på:

Telefonnummer: 73436100
E-mail: 6400@botjek.dk

Herefter siger du at du har en ejendom på selvmægler som du gerne vil have dokumenter til.

Vi anbefaler også kraftigt at have en ejerskifteforsikring.

For at indhente de andre nyttige dokumenter, kan du bruge nedenstående links.
•	Den offentlige information server Link: https://www.ois.dkMatrikelkort Link : http://gst.dk/matriklen/Jordforureningsattest link : http://dmpjordsite.azurewebsites.net/Tingbogsattest og Evt. Servitutter link : http://www.tinglysningsretten.dk/tinglysning/Pages/default.aspxDen offentlige ejendomsvurdering link : http://boligejer.dk/
 
Sørg for at de informationer du giver køber er korrekte, da det kan ende med erstatningskrav, hvis du begår fejl.

Prisen på dokumenterne

Enkelte af de påkrævede dokumenter er forholdsvis billige at indhente, herunder tingbogsattesten. Kommuneoplysningerne, skattebilletten og restgældsoplysningerne kan du indhente gratis, men de resterende dokumenter, energimærket, tilstandsrapporten, el-rapporten og ejerskifteforsikringen kan nemt stå dig i 12.000 kr. I de værste tilfælde kan disse udgifter løbe op i et sted mellem 20.000 og 30.000 kr.

En til alle opgaver

Fravalget af ejendomsmægleren betyder, at der kun er én til at varetage alle opgaverne i forbindelse med salget af din bolig – og det er dig, sælgeren selv. Foruden en eventuel klargøring af boligen med henblik på salg og indhentningen af de lovpligtige dokumenter, så dækker disse opgaver også selve salget af boligen – altså markedsføringen. Vil du ikke selv stå for dokumentindhentelsen i dit bolig salg, kan vi henvise dig til Botjek.dk Kontakt os gerne for mere information om dokumentindhentelse som sælger hos selvmægler. Kontakt os