Prisvurdering af din bolig

Ved du hvad din bolig er værd? Og hvis ikke, ved du så, hvordan du finder ud af det? Det gør vi heldigvis! Så læs med her, og find hurtigt og nemt ud af hvordan du laver en prisvurdering af din bolig

Når du fastlægger din ejendomsværdi, er det vigtigt at have kendskab til lignende ejendomme i dit nærområde. Du kan enten gå efter kvadratmeterpriserne og/eller salgs kvadratmeterpriserne. Læg her specielt mærke til ejendomme, som er blevet solgt eller udbudt på din vej indenfor de seneste 3-4 måneder. Det giver nemlig et mere aktuelt billede af markedsværdien. For at finde en nogenlunde værdiansættelse til din ejendom kan du tjekke ejendommene, der er til salg i dit nærområde ved at klikke her.

Det er vigtigt at være realistisk, når du fastsætter din ejendoms salgspris, ellers kan det trække dit boligsalg i den forkerte retning. Fastsætter du dit prisniveau væsentligt over, hvad andre ejendomme i samme område er blevet solgt for, bør der altså være en god grund til det. Det kan for eksempel være hvis din bolig:

  • Har særlig god beliggenhed
  • Er i langt bedre stand eller nyrenoveret ift. lignende boliger i nærområdet
  • Har en særlig unik arkitektur eller er bygget med specielle materialer, som hæver prisen

Du kan læse mere om hvad din boligs beliggenhed gør for din salgspris ved at følge dette link.

Har din bolig en meget høj udbudspris, kan det resultere i, det der populært kaldes liggetids-pest. Det vil sige, at en del købere allerede fra start vil fravælge din bolig, fordi prisen ligger langt over prisen på de andre ejendomme, der er på markedet i området. Derved stiger tiden som din bolig ligger på markedet, og jo længere tid en bolig har været til salg, jo mindre interessant virker den for potentielle købere. De vil nemlig tolke den lange liggetid, som et tegn på at der er noget galt med boligen.

Læs mere om liggetids-pest og hvordan du undgår det ved at klikke her.

Prisvurdering, hvordan?

Som en forholdsvis ny ting er det blevet muligt at få lavet en computer beregnet prisvurdering online. Her bliver geografiske forhold taget i brug for digitalt at lave en prisvurdering af din bolig. Der findes flere udbydere, som kan hjælpe dig med at lave en vurdering, hvis du sælger uden om ejendomsmægleren.

Helt konkret er den basis prisvurdering baseret på følgende ligning: Realkreditrådets gennemsnitlige kvadratmeterpriser for området ganget med ejendommens vægtede areal.

Her er den gennemsnitlige kvadratmeterpris de realiserede handler og området bliver udregnet ud fra postnummer. Denne metode betragter ikke andre forhold som for eksempel stand af bolig eller andre stærke/svage sider. Derfor findes der en udvidet metode, hvor man tager højde for salg, der tidligere har været lavet på adressen og går her ud fra, at ejendommen ikke har ændret sin pris ift. de priser, der ellers florerer i området. SKAT opererer også med en ejendomsvurdering, denne har dog været sat på pause siden 2011, da man arbejder på at videreudvikle systemet. Denne tog før højde for værdi ved kontant betaling, hvor vurdering for ejerboliger fastlægges med grobund i den gennemsnitlige handelspris for boliger med samme forhold. Herunder altså; størrelse, alder, stand og beliggenhed. Dog afveg resultaterne for meget for virkeligheden, og derfor er servicen nu til ‘reparation’.